Украйна е получила едната от двете системи за противовъздушна отбрана

...
 Украйна е получила едната от двете системи за противовъздушна отбрана
Коментари Харесай

Financial Times: Зенитно-ракетният комплекс "Patriot" вече е в Украйна

 Украйна е получила едната от двете системи за противовъздушна защита Patriot, обещани й от Съединени американски щати и Германия, заяви в петък " Файненшъл Таймс ". Според изданието системата към момента не е въведена в употреба в армията. Очаква се още няколко пускови установки да бъдат доставени от Нидерландия.
 
За доставките на системи за противоракетна и противовъздушна защита на въоръжените сили на Украйна към този момент се договориха американският президент Джо Байдън и канцлерът на Германия Олаф Шолц. По-специално, Германия даде обещание да даде на Украйна спомагателна батерия от системата за противовъздушна защита Patriot, с изключение на тази, която ще бъде трансферирана на украинската войска от Съединените щати.
 
През януари 2023 година беше обявено, че към 100 военнослужещи на ВСУ са пристигнали в Съединени американски щати за образование за работа с Противовъздушна отбрана Patriot.
 
Киев изиска от Вашингтон системата за противовъздушна защита Patriot още преди пълномащабното навлизане, само че Съединени американски щати смятаха, че в случай че отговорят позитивно на настояването на Украйна могат да предизвикат Русия към още по-голяма ескалация.
 
От есента на 2022 година Русия непрестанно обстрелва с разнообразни ракети Украйна, в частност обектите на енергийната й инфраструктура. В тази връзка западните страни започнаха да поддържат Украйна по-активно и да й трансферират системи за противовъздушна защита.
 
Има три генерации системи Patriot, като единствено последните две имат способността да прехващат балистични ракети. Зенитно-ракетният комплекс е предопределен за отбрана на военни бази и огромни административни и индустриални центрове от въздушни офанзиви. Системата е способна да открива по едно и също време до 100 цели.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР